Bio Kontrast

Vad är Bio Kontrast?

 • Bio Kontrast är filmer som ger mer av världen till oss. Bio Kontrast är ett komplement till det ordinarie bioprogrammet.
 • Bio Kontrast är sevärda filmer utanför Hollywoods mittfåra, oftast från andra länder än USA. Filmintresserade i Emmaboda kommun får påverka vad som visas.

  Hösten 2021

  Bio Kontrastfilmer ger verkligheten fler nyanser. Ta med en kompis och förgyll en torsdagkväll!
  Välkommen / Emmboda Bio Kontrast genom Ola Gustavsson

  Alla filmer visas på Emmaboda Bio med start kl 19:00 som vanligt.
  Från kl 18:30 finns det filmfika i biofoajén och i Casablanca.
  Detta ingår i biljettpriset tack vare fortsatt bidrag från ABF och fin flexibilitet från Emmaboda Bio.

  Nedan är höstens datum:
  > Torsdag 16 september – Respect
  > Torsdag 14 oktober – Nomadland
  > Torsdag 11 november – Tove
  > Torsdag 9 december – Herself

  Det som gäller är max 50 personer, men det bör fungera, vi brukar bli kring 30 personer.Emmaboda Bio Kontrast genom Ola G.

  Hur väljs filmerna?

  Urvalet av filmer är baserat på förslag från olika personer med inriktning att visa filmer i Emmaboda som inte skulle komma i det ordinare programmet.
  Fler filmer från andra länder än USA och England och fler miljöer som inte skildras lika ofta.
  Sedan sker en omröstning bland de som är med på denna lista efter filmtrailerkväll och diskussion.
  Om du vill påverka, så gäller det att ge förslag på filmer att ta med och vara med och propagera och rösta vid filmtrailerkvällen.
  Nästa filmtrailerkväll kommer att vara i början av januari 2022.

  16 september ”Respect”, drama/musikal ,USA, 2,25 h.
  Respect är en biografisk dramafilm från 2021 baserad på den amerikanska sångerskan Aretha Franklins liv.

  14 oktober ”Nomadland” drama, USA 1,50 h.
  Nomadland är lika delar ett intimt karaktärsporträtt som en vidsynt skildring av vår tids USA. En film om att köra långt, långt bort för att hitta hem. Mittemellan det dokumentära och fiktionella berättandet fångar Zhaos empatiska kamerablick människoöden på drift från komplicerade liv genom vidunderligt vackra landskap. Ett tonmässigt helt singulär filmhantverk om själens behov att fortsätta framåt för att återfå framtidstron. En absorberande amerikaskildring om de öppna vägarnas säregna dragning och den öppna himlens helande förmåga.

  11 november ”Tove” drama, finlandssvensk, 1,56 h.
  Filmen utspelar sig i 1940-50-talets grafiska, jazzfyllda Helsingfors. Tove Jansson är vid den här tidpunkten 30-40 år. Filmen görs på Tove Janssons modersmål svenska, och den spelas in i hennes hemstad Helsingfors och på andra platser som var centrala i hennes liv. ”Vi fokuserar på den unga, ambitiösa bildkonstnären, som börjar få erkänsla för mumintrollen mer än för sina målningar. Jag är väldigt intresserad av den här kampen mellan mumin och måleriet. Likaså Toves balansgång mellan smärtsamma kärleksförhållanden – hur kan man bibehålla den integritet och frihet som arbetet kräver, och ändå hålla fast vid den människa man älskar” ( Zaida Bergroth, regissör).

  9 december ”Herself” drama, USA, 1,37 h.
  Sandra flyr med sina barn från sin våldsamma man och kämpar för att ge sina två döttrar en trygg uppväxt. Hon är fast besluten om att ändra deras liv och ordna ett säkert hem. När det blir tydligt att kommunfullmäktige inte kommer att tillhandahålla det tänkta hemmet, beslutar hon sig för att bygga det själv. Med en väldigt liten inkomst och inga besparingar alls måste Sandra använda all sin uppfinningsrikedom för att hennes dröm ska bli verklighet.

  Adress: Nygatan 8, Emmaboda
  Tel: 0471-489 50
  Öppettider 08.00 - 17.00 måndag till fredag

  © Copyright 2015
  Emmaboda Folkets Hus