Bio Kontrast

Vad är Bio Kontrast?

 • Bio Kontrast är filmer som ger mer av världen till oss. Bio Kontrast är ett komplement till det ordinarie bioprogrammet.
 • Bio Kontrast är sevärda filmer utanför Hollywoods mittfåra, oftast från andra länder än USA. Filmintresserade i Emmaboda kommun får påverka vad som visas.

  Filmer våren 2024

   Emmaboda Folkets Hus, torsdagar kl 19, filmfika från kl 18.30 

   25 januari DET SISTA STOPPET (Storbritannien, 86 min, drama) Tom, en man på ålderns höst, vill hedra sin avlidna frus önskningar och ta hennes aska på en resa genom Storbritannien hela vägen till Land’s End där de först träffades. Under resans gång sker flera oväntade och inspirerande möten med människor som leder till nya intryck och insikter. Inom kort blir Tom ett välkänt namn genom nyheter och sociala medier och folk börjar följa hans resa.

  15 februari THE HOLDOVERS (USA, 133 min, drama) Paul Hunham, en allmänt ogillad professor på en förberedande skola i New England. Utan någonstans att åka över julen 1970, stannar han på campus för att handleda studenter som inte kunnat åka hem. Efter några dagar finns bara den stökiga 17-åringen Angus kvar, en duktig elev vars dåliga beteende alltid hotar att få honom avstängd. Tillsammans med skolans chefskock Mary, vars egen son nyligen dött i Vietnam, bygger de tre en vänskap när de tillbringar julen tillsammans under två mycket snörika veckor.

  7 mars THE OLD OAK (Storbritannien, 113 min, drama) På puben The Old Oak i en liten by i nordöstra England märks de svåra ekonomiska tiderna, och gästerna ventilerar gärna sakernas sorgliga tillstånd över några öl. En gång i tiden var puben en samlingspunkt för bybor och gruvarbetare. Nu är många i byn arbetslösa och pubägaren kämpar för att hålla liv i sin pub och behålla den som den sista kvarvarande offentliga platsen som människor kan mötas på i staden. Samtidigt ökar spänningarna i staden när syriska flyktingar placeras där.

  4 april SOMLIGA GÅR MED TRASIGA SKOR (Sverige, 105 min, dokumentär) Snart fyrtio år efter sin död är Cornelis Vreeswijk fortfarande en av svensk musiks största ikoner. Invandrarkillen från Holland blev folkkär i mitten på 60-talet. Samtidigt kämpade han hela sitt liv med missbruksproblem och ett stormigt privatliv. Med hjälp av nyupptäckt arkivmaterial ger denna dokumentär ett porträtt av en artist som in i det sista ville ge röst åt samhällets svaga och trasiga. Kanske för att han, trots sina framgångar, alltid var en av dem.

  18 april EO (Italien/Polen, 86 min, road movie) Vår värld är en synnerligen gåtfull plats genom en åsnas perspektiv. Åsnan Eo får plötsligt chansen att lämna sin cirkus och trava ut i friheten, och det blir starten på ett omvälvande äventyr präglat av både välvilliga och illasinnade människor, stor glädje och avgrundsdjup förtvivlan, samtidigt som vi får vara med och utforska en vision av det moderna Europa genom åsnans ögon. 

  Hur väljs filmerna?

  Urvalet av filmer är baserat på förslag från olika personer med inriktning att visa filmer i Emmaboda som inte skulle komma i det ordinare programmet.
  Fler filmer från andra länder än USA och England och fler miljöer som inte skildras lika ofta.
  Sedan sker en omröstning bland de som är med på denna lista efter filmtrailerkväll och diskussion.
  Om du vill påverka, så gäller det att ge förslag på filmer att ta med och vara med och propagera och rösta vid filmtrailerkvällen.

  Adress: Nygatan 8, Emmaboda
  Tel: 0471-489 50
  Öppettider 08.00–16.00 måndag till fredag

  © Copyright 2015
  Emmaboda Folkets Hus